Guia bàsica


PRIMERS PASSOS IMPRESCINDIBLES

1. Anar a Serveis Socials:

Exposarem el nostra cas als a les treballadores socials perquè tinguin constància de la nostra situació i ens ajudin en tot el possible. Els Serveis socials, a Manresa es troben distribuïts en 4 Serveis d’Atenció Social Bàsica (SBAS) segons districte.

SBAS ZONA NORD: 
C/Bisbe torres i Bages, 30 Tel. 938784340
SBAS ZONA PONENT:
Centre Cívic Selves I Carner. C/Bernat Oller, 14-16 Tel. 938722477
SBAS ZONA CENTRE:
C/Canal, 6. Tel. 938724597
SBAS ZONA LLEVANT:
Centre Cívic Joan Amades. C/St. Blai, 14-16. Tel. 938784000

Horaris: De 9 a 14h

Quan és la primera vegada que s’accedeix als Serveis Socials la persona s’ha de dirigir a l’EQUIP D’ACOLLIDA, que es troba al SBAS CENTRE: C/Canal, 6. Tel. 938 724 597.
Cal demanar cita prèvia (per telèfon o bé presencialment).

A les altres poblacions del Bages, els Serveis socials generalment es troben dins l’Ajuntament. Cal demanar pel treballador o treballadora social de referència.


2. Anar a Fòrum S.A. (FOMENT DE LA REHABILITACIÓ URBANA DE MANRESA, S.A.)
És una empresa municipal d'informació i assessorament general en temes d'habitatge. Hi anirem per explicar el nostre cas i veure quin assessorament ens poden oferir.

Adreça: Plaça Immaculada, 3 baixos.
Telèfon: 93 872 56 01.
Correu electrònic: forum@forumsa.cat
Horaris d’atenció: Dilluns i dimarts, de 9:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00. /// Dimecres, dijous i divendres, de 9:00 a 14:00. 


3. Anar al banc a presentar la sol·licitud “Dació en pagament” o “Condonació del deute”.
  • Dació en pagament: És el què es coneix com “tornar el pis entregant les claus” i d’aquesta manera canviem pis per deute total de la hipoteca. Sempre abans de la subhasta.
  • Condonació del deute: Quan l’habitatge ja no és nostre (ja ha estat subhastat). Enlloc de demanar la dació en pagament, sol·licitarem la condonació del deute: o sigui que ens perdonin el deute que ens hagi quedat després de la subhasta.
Heu d’emplenar-la amb les vostres dades, imprimir-ne dues còpies i portar-les a la vostra oficina bancària. És important aconseguir que es quedin un dels fulls i us segellin l’altre perquè tingueu un comprovant. Aquest document només compromet a l’entitat bancària a estudiar la viabilitat de la dació en pagament o condonació del deute i la possibilitat que la família es pugui quedar a l’habitatge en règim de lloguer social. En cas que no us vulguin recollir la sol·licitud heu d’insistir vàries vegades i si no es suficient, conjuntament amb vosaltres, des de la plataforma començarem a intensificar pressió sobre l’entitat bancària. 

Els document corresponents es trobaran al nostre bloc a aquest enllaç 
O també els podeu demanar a través del correu electrònic: pahcbages@gmail.com / casos.bages@gmail.com

Si no teniu accés a Internet o teniu algun dubte per tal de emplenar el document, veniu qualsevol diumenge a l'assemblea us assessorarem.


4. Anar al jutjat a sol·licitar que es detingui el procés judicial.
C/Arbonés, 29-39. Manresa. Telèfon de l’OAC (Oficina d’atenció ciutadana): 936930400. (Per demanar informació sobre com està el procés només es necessita el DNI)


5. Seguir venint setmanalment a l’Assemblea de la PAHC Bages i col·laborar en les accions que s’organitzin.
Ens reunim tots els diumenges a les 17h a l’Ateneu Popular la Sèquia, de Manresa. Adreça: C/Amigant, entrada per Plaça Major.


---------------


QUÈ PASSA SI DEIXO DE PAGAR LA HIPOTECA?
EL PROCÉS PAS A PAS1. DEIXEM DE PAGAR: 
Quan ja no podem pagar les quotes de la hipoteca senceres cal tenir molt clar que no s'ha de pagar absolutament gens. Des de l'oficina bancària el més probable és que ens cridin i ens diguin que paguem encara que sigui una mica (200-300€ etc) però pagar únicament una part d'una quota no ens salvarà de l'inici de la demanda. És molt millor quedar-se els diners per menjar, despeses, etc. o per fer un petit fons pensant en un lloguer futur. És molt important llevar qualsevol ingrés d'aquesta entitat bancària: nòmines, pensions, ajudes, etc. S'aconsella obrir un altre compte en una entitat bancària que no tingui res a veure amb l'actual.

 
2. PORTEM UNS MESOS SENSE PAGAR:
Quan es deuen 3 quotes aproximades entrarem en el què denominen “mora”. Llavors potser s'intensifiquen les trucades i la pressió per part de l'entitat bancària. Entrar en “mora” és una cosa que a les oficines no els agrada gens, són els seus “mals nombres”.

 
3. REBEM UN BUROFAX:
Depenent de l'entitat bancària, quan portem 6,8,10 mesos (aprox.) sense pagar rebrem un burofax on ens reclamen el total del deute (capital + interessos) i ens diuen que ho paguem en el termini de 10 dies aproximadament. També ens diran que al no pagar ens posaran una demanda. Si hi ha avals també ho poden rebre.

 
4. REBEM EL FAMÓS “TOTXO” (Demanda d'execució hipotecària):
Al mes de rebre el burofax rebrem la demanda, ho denominem “Totxo” ja que són un munt de fulls (demanda, actuacions, fotocòpia de l'escriptura hipotecària, etc) on el jutge ens diu que hem de pagar el total de capital, interessos i despeses judicials en un termini de 10-20 dies. Cal tenir clar que una demanda d'execució hipotecària NO és un “JUDICI”, i que tal com està la llei ningú té massa armes per defensar-se judicialment. Ens donen un termini d'uns pocs dies per demanar assistència jurídica gratuïta (que és el mateix que advocat d'ofici) als jutjats i també la suspensió temporal del procediment fins a saber si ens donen la justícia gratuïta. L'hem de demanar i també els avalistes poden demanar-la. En cas que la demanem i ens la deneguin hem d'al·legar tot el possible per aconseguir-la, i si no l'aconseguim cal insistir que ens donin els motius per escrit i així podrem fer un recurs. 


5. REBEM UNA NOTIFICACIÓ D'EXECUCIÓ DE SUBHASTA:
Depenent de l'entitat bancària i de la saturació del jutjat a partir dels 6 mesos d'haver rebut el “Totxo” (de vegades pot ser fins a un any després o més) rebrem una notificació amb la data i hora de la subhasta del nostre habitatge. Ens subhastaran l'habitatge i en quedar deserta s’adjudicarà a l'entitat bancària pel 60% de la taxació (la quantitat que estigui reflectida en l'escriptura del préstec hipotecari en el cas de subhasta). Un parell de mesos després ens arribarà la notificació amb la quantitat que ens ha quedat com a deute. 

 
6. REBEM LA DATA DE DESNONAMENT:
Depenent també de l'entitat bancària i de la saturació del jutjat ens arribarà la data i hora exacta on la comitiva judicial vindrà al nostre habitatge per fer efectiu el desnonament.

Aquí podeu trobar documents útils durant tot el procés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada